Употребата на млечната киселина за нега на кожа

564

Што е млечна киселина?

Млечна киселина е алфа хидрокси киселина (АХА) која треба да биде дел од рутината на секого. Ова е затоа што AХA го зголемува ексфолирањето на надворешниот слој на кожата, ги прочистува порите и функционираат како навлажнувач за хидратација на кожата. AХA понатаму се покажа дека го стимулира производството на колаген и еластин во дермисот. Но, што точно е млечна киселина и како се разликува од другите АХА? Дали има несакани ефекти за кои треба да сте загрижени? Прочитајте повеќе за повеќе информации!

Што е Алфа хидрокси киселина?

Алфа хидрокси киселините се група природни соединенија кои ја прикажуваат хидроксилната (-OH) група во α (alpha) позицијата на молекулата (што е поврзана со јаглерод кој е во непосредна близина на COOOH јаглеродот). Алфа хидрокси киселини кои најчесто се наоѓаат во производите за нега на кожата се гликолна киселина или млечна киселина.

Што е млечна киселина и како се разликува од гликолната киселина?

Млечна киселина, извлечена од млеко, но најчесто пронајдена во синтетичка форма во повеќето козметички производи. Млечна киселина е одлична за намалување на брчки, рафинирање на брчки, изедначување на кожата и хидрирање на кожата. Кога се употребува во концентрации од најмалку 10%, тоа е одлично дополнување кое содржи одличен удар против стареење.

Друга предност на млечната киселина е тоа што привремено не ја разредува кожата во начинот на кој го прави гликолната киселина, според списанието на Американската академија за дерматологија. Гликолна киселина ќе ја зголеми дебелината на кожата со текот на времето, но млечната киселина нема. Многумина избираат млечна киселина преку гликолна киселина и други агенси кои ја разредуваат кожата – дури и привремено – пред летање, пливање, а особено за време на топлите летни месеци. Млечна киселина е исто така одлична за хидратација на кожата. Доказ за способности за ублажување на млечна киселина е тоа што единствената рецептна крема од FDA одобрена за сува кожа е Lac-Hydrin, кој има млечна киселина (12%) како главна состојка.

Кои се несаканите ефекти?

Кога се администрира од страна на лиценциран дерматолог, лекувањето со млечна киселина е докажано ефикасно во борбата против фини линии, сувост и други видливи знаци на стареење. Кај повеќето домашни третмани поврзани со иритација и помалку ефикасна кога се споредува со други опции. Третманите со млечна киселина се многу ефикасни и релативно нежни третмани против стареење, но обично само кога се администрираат од страна на дерматолог.