Еве зошто anti-age треманите со инјекции се во тренд

403

Формулата за пресметување на убавина по која сите тежнеат да изледаат (a + b) / a = a / b = 1.618 … =  φ(фи) денес. Тоа е комплимент … и во суштина, иако е древна, формулата за пресметување на убавина – во уметноста, во архитектурата, во човечки ликови. И можете да му се заблагодарите на грчкиот математичар Еуклид за формулата, често нарекувана Златна рамнотежа или Златен пресек. Неодамна, Амбер Херд и Ким Кардашијан беа најубави, најатрактивни (нај φ) жени во светот според пластичниот хирург со седиште во Лондон, кои ја претопија големината на нивните усни, образи и веѓи во таа точна равенка.

Се разбира, чудно е кога убавината станува редуктивна. Тоа е вознемирувачко и неприфатливо. Доколку немате страв од игли, тоа никогаш не било поверојатно – или популарно – да го инјектирате патот до идеалните пропорции на Еуклид. Заоблени веѓи, изразени образи, усни … “Пациентите постојано ме прашуваат за повеќе симетрични карактеристики”, вели Ранела Хирш, дерматолог во Бостон, која укажува дека малата асиметрија обично изгледа поприродно. “Проблемот е во тоа што не можете да ги земате сите лекции и текстови за убавинаи и да ги употребите на лицата на сите луѓе.”

Значи проблемот е што можеш. “Манипулира со вашите сопствени карактеристики и го создава овој чуден нов изглед во процесот”, вели Ејми Вечслер, асистент клинички професор по дерматологија во Медицинскиот центар СУНИ Даунест во Њујорк. Wechsler исто така е асистент клинички професор по психијатрија на Медицинскиот колеџ Weill Cornell во Њујорк. “Оваа манипулација се меша со нашите умови. Влезете во соба и не сте сигурни колку години е повеќе, никој не мора да изгледа помлад, но сите изгледаат исти.”

Дерматолозите и пластичните хирурзи низ целата земја гледаат дека тоа се случува – во многу случаи тие исто така го прават тоа – и сите со кои разговаравме се согласија: малку е чудно.
Сега, ако и простувате на редакцијата настрана: Тоа ни се нашите идиосинкразии кои нè прават уникатни, нашите несовршености што нè прават интересни. Нашите недостатоци, нашите сопнувања, нашите насмевки, нашите поделби завршуваат – тие се дел од тоа што сме, и до одреден степен, дел од човечката состојба. И она што неодамна се случува помеѓу пациентите и иглите е навреда на таканаречените несовршености. Тоа е Лорен Хатон без јазот во забите. Тоа е Барбра Стрејсенд без грпката на носот. Тоа е Синди Крафорд без бенката над нејзината усна. Тоа е она што Дорис Деј, клинички соработник професор по дерматологија во Медицинскиот центар Лангоне во Њујорк, згрозено ја нарекува “новата истоветност”.

Не верувате во тоа? Само минатата година биле инјектирани повеќе од 6,6 милиони пациенти, според Американското друштво за естетска пластична хирургија. Тоа е речиси 40 проценти зголемување од само пет години. “Колку повеќе го гледате овој изглед – што е насекаде низ социјалните медиуми – толку е поприфатено станува и повеќе луѓе се во ред со тоа”, вели Џесика Ву, асистент клинички професор по дерматологија на Факултетот за медицина на Универзитетот во Јужна Калифорнија во Лос Анџелес. Тоа е да се каже, основната линија се префрли. Кое ниво на интервенција ќе биде незабележително до 2020 година? Кога доволно луѓе прават нешто, тоа е неверојатно лесно да се остави без никаков проблем.

Технички, “треба да се направат инекции за да изгледате помлади”, вели Вехслер. И сигурно можат. Тие ги измазнуваат линиите. Тие ги обновуваат контурите кои се израмнуваат со возраста. Тие ги подигаат опаднатите веѓи и ги затегнуваат вилиците. За овие иновации може да се каже се како црвено вино – во мали дози тие можат да бидат многу добра работа, но ако претерате, може да доведе до лоши и несакани резултати, и нема да видите во огледало тоа што сте го сонувале.

Па, како точно стигнавме овде? Нема одговор, но лекарите ставаат голем дел од вината на пристапот на пациентите. “Кога дерматолозите се обучуваат да го користат ботоксот, тие често започнуваат со дијаграм”, објаснува Ву. “Кога за прв пат почнав, го имав дијаграмот и пред мене. На него пишуваше: Нанесете го ова количество на оваа локација. Јас го сторив тоа на себе, а мојот пријател ми рече дека изгледав малку чудно “. Зошто?
Добро, тие дијаграми се локации за инјектирање одобрени од FDA базирани на одредени параметри преставени во една крива линија на дијаграм. Луѓето кои паѓаат од двете страни на кривата ќе бидат премалку или, уште полошо, премногу и ќе изгледаат замрзнати во наредните три месеци. “И графиконите не предвидуваат дека левата и десната страна на лицето често се разликуваат едена од друга, па затоа некои пациенти ќе изгледаат нерамномерно”, вели Ден.

Најдобрите доктори се обидуваат да ве размуабетат – за што, всушност не е важно. Поентата е да се види како се движи твоето лице, каде што лежи твојата асиметрија, како твоите образи се движат кога се насмевнуваат, и сите други работи што го прават твоето лице уникатно.
Бидејќи колку и да ветува модерната медицина, ние исто така треба да се сомневаме дали постои анонимност во униформата – и дали тоа е добра работа.
“Тоа се твоите изрази и чуда што ве прават прекрасни – јас во основа прифаќам дека Бог е подобар во создавањето на лица отколку јас”, вели Хирш, застанувајќи за момент. “Јас сум само тука за да корегирам.”