БОТОКС: Како функционира Ботокс?

614

Ботоксот се користи медицински за лекување на одредени мускулни состојби, и козметички да се отстранат брчките со привремено парализирање на мускулите. Тој е направен од невротоксин наречен ботулински токсин кој е произведен од бактеријата Clostridium botulinum.

Иако Ботокс е моќен отров, кога се користи правилно, има голем број на бенефити.

Во оваа статија ќе објасниме како функционира, за што се користи ботоксот и зборуваме за какви било несакани ефекти и опасности.

Факти за Ботокс:

 • Ботокс е најпопуларен нехируршки козметички третман, со повеќе од 6 милиони ботокс третмани секоја година.
 • Ботокс е невротоксин добиен од Clostridium botulinum, организам пронајден во природната средина каде што е во голема мера неактивен и нетоксичен.
 • Ботулински токсин се користи за намалување на фините линии и брчките со парализирање на основните мускули.
 • Луѓето исто така го користат Ботокс за лекување на прекумерно потење, мигрена, мускулни нарушувања и нарушувања на мочниот меур и дебелото црево.
 • Ботулизам е болест предизвикана од ботулински токсин, може да предизвика респираторна инсуфициенција и да се покаже смртоносна.
 • Само 1 грам ботулински токсин може да убие над 1 милион луѓе. Два килограми може да ја убие целата човечка популација на Земјата.

Што е Ботокс?

Clostridium botulinum, бактеријата од која произлегува Ботокс, се наоѓа во многу природни средини, вклучувајќи почва, езера и шуми.

Бактеријата, исто така, може да се најде во цревните трактати на цицачи и риби и во жабрите и органите на ракови и други школки. Таквите природни случаи на Clostridium botulinum бактерии и спори обично се безопасни. Проблемите се јавуваат само кога спорите се претвораат во вегетативни клетки и популацијата на клетките се зголемува. Во одредена точка, бактериите започнуваат да продуцираат ботулински токсин, смртоносниот невротоксин одговорен за ботулизам.
Невротоксините се насочени кон нервниот систем, нарушувајќи ги сигналните процеси кои им овозможуваат на невроните ефикасно да комуницираат.

Како Ботокс-от функционира?

Ботулински токсин е една од најпознатите отровни супстанции познати на човекот. Научниците проценуваат дека еден грам може да убие околу 1 милион луѓе и неколку килограми да го убијат секој човек на земјата. Во високи концентрации, ботулинскиот токсин може да резултира со ботулизам, тешка, опасна по живот болест. Ботулизам, оставен нетретиран, може да резултира со респираторна инсуфициенција и смрт. И покрај тоа што токсинот од ботулинот е толку токсичен, Ботоксот е во голема побарувачка.

И покрај ова, ботулинскиот токсин се покажа како успешен и вреден терапевтски протеин.

Ботулински токсин може да се инјектира во луѓе во екстремно мали концентрации и работи со спречување на сигнали од нервните клетки да стигнат до мускулите, притоа парализирајќи ги.

За да се соберат мускулите, нервите ослободуваат хемиски гласник, ацетилхолин (невротрансмитер), на раскрсницата каде што нервните завршетоци ги исполнуваат мускулните клетки. Ацетилхолинот се прикачува на рецепторите на мускулните клетки и предизвикува мускулните клетки да се соберат или рашират.

Инјектираниот ботулински токсин го спречува ослободувањето на ацетилхолин, спречувајќи ја контракцијата на мускулните клетки. Ботулински токсин предизвикува намалување на абнормалната мускулна контракција, овозможувајќи мускулите да станат помалку вкочанети.

Медицински и козметички примени на Ботокс

Ботулински токсин претежно се користи како третман за да се намали појавата на брчки и фини линии.

Покрај естетските апликации, ботоксот се користи и за лекување на разни медицински состојби, вклучувајќи ги и очите, мигрените, вишокот на потење и оштетен мочен меур.

Ботулински токсин во моментов се користи за лекување на повеќе од 20 различни медицински состојби, со повеќе апликации под истрага.

Ботулински токсин во моментов е одобрен за следните терапевтски апликации:

  • Блефароспазм (спазам на очните капаци).
  • Идиопатска ротациона цервикална дистонија (тешки грчеви и грчеви во мускулите на грлото на матката).
  • Хронична мигрена.
  • Тешка примарна аксиларна хиперхидроза (прекумерно потење).
  • Страбизам (пречестени очи).
  • Пост-мозочен удар – на горниот екстремитет спастицитет.
  • Детрузор (ѕиден мускул на мочниот меур ) преактивност – предизвикува уринарна инконтиненција.
  • Преактивен мочен меур.
  • Хемифацијален спазам.
  • Glabellar линии (намуртени линии меѓу веѓите).
  • Канал линии на вратот.

Ботулински токсин исто така се користи и надвор од етикетата (не е одобрено) за:

 • Ахалазија (проблем со грлото што го отежнува голтањето).
 • Анална пукнатина и анизмус (дисфункција на аналниот сфинктер).
 • Сиалореа (произведува премногу плунка).
 • Алергиски ринитис (поленска треска).
 • Сфинктер на одди (хепатопанкреатична) дисфункција (предизвикува абдоминална болка).
 • Церебрална парализа.
 • Оромандибуларна дистонија (силна контракција на вилицата, лицето и / или јазикот).
 • Ларингеална дистонија (силна контракција на гласните жици).

Ботулински токсин се продава комерцијално под имињата:

 • Ботокс, Вистабел, ботокс козметика (ОнаботулинутоксинА или ботулински токсин тип А)
 • Диспорт (абоботулинутоксин А или ботулински токсин тип А)
 • Бокутуре, Xeomin (ИнкоботулинутоксинА или ботулински токсин тип А)
 • Myobloc (RimabotulinumtoxinB или ботулински токсин тип Б).

Како се изведува процедурата за Ботокс?

Ботулински токсин се администрира со разредување на прав во соленот и инјектирање директно во невромускулното ткиво. Потребни се 24-72 часа за да стапи на сила ботулинскиот токсин. Во многу ретки околности, може да поминат и до 5 дена за да се почитува целосниот ефект на ботулинскиот токсин.

Ботулински токсин не треба да се употребува кај бремени жени или жени кои дојат, или кај луѓе кои претходно имале алергиска реакција на лекот или било која од неговите состојки.

Ризици и несакани ефекти на Ботокс

Можни несакани ефекти од инјектирањето на ботоксот вклучуваат мигрена, гадење, двоен вид и општа слабост.
Инјекциите со ботулински токсин генерално добро се толерираат и има неколку несакани ефекти. Во ретки случаи, поединецот може да има генетска предиспозиција што резултира со благ, минлив невообичаена реакција на лекот.

Околу 1 процент од луѓето кои примаат инјекции на ботулински токсин тип А развиваат антитела кон токсинот, што ги прави следните третмани неефективни.

Заедно со планираните ефекти, ботулинскиот токсин може да предизвика некои несакани ефекти. Тие можат да вклучуваат:

 • Лесна болка, локален едем (зголемување на течност) и / или еритема (црвенило на кожата) на местото на инјектирање.
 • Вкочанетост.
 • Главоболка.
 • Омалаксано – чувствувајќи се генерално лошо.
 • Лесно гадење.
 • Привремена несакана слабост / парализа на блиските мускули.
 • Привремено горен капак или птоза на веѓи (овенати).
 • Слабост на долниот очен капак или страничниот рект (движење на очите што го
 • контролира мускулите).
 • Дисфагија – проблеми со голтањето.
 • Слабост на вратот.
 • Брахијална плексопатија – состојба која ги зафаќа нервите од двете страни на вратот и градите.
 • Дисфункција на жолчното кесе.
 • Диплопија (двоен вид).
 • Крварење.
 • Заматен вид.
 • Намален вид.
 • Сува уста.
 • Замор.
 • Бодежи
 • Оток

Популарноста на ботулински токсин продолжува да се зголемува, со козметички минимално инвазивен ботулински токсин од типот А со постапка до 700 проценти од 2000 година, на 6,3 милиони во 2013 година.