Отстранување на стрии: Третмани и домашни лекови

759

Кожата е најголемиот орган на телото и има извонредна способност да се растегнува и да се собира колку што е потребно. Кожата е силна и еластична, но нејзините потпорни ткива може да се оштетат ако премногу или пребрзо се истегнуваат.
Ова брзо проширување на кожата може да доведе до стрии. Стрии се честа појава која влијае на мажите и жените од скоро сите возрасти и типови на кожа.

До 90 проценти од жените добиваат стрии за време на бременоста, иако тие исто така влијаат врз мажите, жените и тинејџерите. Тие често се јавуваат за време на периоди на раст и промени во телото, како што се значителен пораст на телесната тежина, пубертет и екстремно мускулно развивање.

Што се стрии?

Стриите се линии или бразди предизвикани од истегнување на сврзното ткиво на кожата.

Кога средниот слој на кожата премногу брзо се растега, некои од неговите колагенски влакна може да се скршат. Ова им овозможува на основните крвни садови да се покажат, оставајќи зад себе црвени или виолетови знаци.

Со текот на времето, тие избледуваат во бела или сребрена боја додека крвните садови се лекуваат. Обично, стриите не исчезнуваат целосно.
Иако тие не се физички болни, стрии може да влијаат на довербата на една личност и на самодовербата. Тие можат да се обезличат во тешки случаи.

Поради нивните психолошки ефекти, експертите со години се обидуваат да најдат ефикасен третман за овие марки. За жал, не се покажа дека третманот целосно ги избриша. Новите начини за лекување на стрии се појавуваат, но некои од нив покажуваат ветување.

Фактори на ризик

Причината зошто некои луѓе добиваат стрии остануваат нејасни. Некои луѓе едноставно можат да бидат повеќе склони кон добивање на стрии поради генетиката или одредени нивоа на хормони.

Една студија во Американскиот журнал за акушерство и гинекологија сугерира дека жените кои се бремени во помлада возраст имаат тенденција да ги добиваат почесто, како и жените кои добиваат поголема тежина за време на бременоста. Сепак, само овие фактори не гарантираат дека жената ќе добие стрии.

Повисоките нивоа на стероидни хормони во телото се чини дека играат улога во некои случаи. Луѓето кои имаат Кушинг болест имаат тенденција да добијат стрии почесто од оние кои немаат оваа состојба.

Слично на тоа, луѓето кои земаат стероидни лекови или користат тематски стероидни креми може да имаат поголеми шанси да добијат стрии. Експертите веруваат дека ова е затоа што стероидните хормони можат да го ослабнат колагенот во кожата, со што е поверојатно да се наруши.

Третмани за стрии

Третманите достапни преку дерматолозите и пластичните хирурзи нудат малку надеж за намалување на појавата на стрии. Иако не е покажано дека решението е ефикасно за секого, многу пациенти ќе најдат успех со некои од следниве третмани.

Retin-A

Кремата со 0,1% третиноин(ретиноична киселина) е посочен во една студија за да се намалат раните стрии , но подоцна резултатите покажаа мешани резултати.

Третиноинот често се нарекува со името Retin-A. Може да предизвика несакани ефекти како црвенило и пилинг. Овој лек не треба да се користи кај бремени жени или кај доенчиња.

Тој се пробива преку горниот слој на кожата и го обновува колагенот, што објаснува како ги подобрува стриите кај некои луѓе.

Третиноин е достапен само со рецепт. Неговите бенефиции се најсилни кога се користат на нови стрии, па затоа се препорачува рано лекување. Откако ќе исчезнат белите или сребрените стрии, третманот не може да биде корисен.

Ласерска или светлосна терапија 

Ласерската терапија е еден од најновите третмани за стрии кои се чини дека се ефикасни во намалувањето на нивниот изглед. Импулсните ласерски зраци и интензивната пулсирачка светлина можат да го подобрат појавувањето на стрии и да го зголемат производството на колаген со текот на времето. Овие третмани се вршат од пластичен, козметички или хирург за кожа.

Американското друштво за дерматолошка хирургија (ASDS) препорачува ласерска или светлосна терапија како единствен докажан начин за значително подобрување на појавата на стрии. ASDS проценува дека секој третман чини 200 до 400 долари. Може да бидат потребни до 20 третмани за целосни резултати.

Плазма богата со тромбоцити(ПРП) со ултразвук

Терапијата со тромбоцитна плазма (ПРП) доби популарност како начин за заживување на кожата и зголемување на производството на колаген. ПРП терапијата користи ПРП земени од сопствената крв на пациентот непосредно пред постапката.

Една студија во Журналот за козметичка и ласерска терапија укажува дека терапијата со ПРП заедно со ултразвучен уред може да биде добар третман за намалување на стриите. Повеќе од 70 проценти од учесниците пријавиле “добро” или “многу добро” подобрување на нивниот изглед.

Пластична операција

Виснат стомак, поткревање на бедрата и други вакви постапки функционираат со отстранување на вишокот на кожата и затегнување на останатата кожа и ткиво. Тие често се сугерираат за луѓе кои ја намалуваат кожата поради губење на тежината или бременост. Според Американското друштво за пластични хирурзи, идеален кандидат за оваа операција:

  •  Има стабилна тежина и во добра здравствена состојба
  •  Не пуши
  •  Има реални очекувања за тоа што може да направи операцијата

Овие постапки не се специјално дизајнирани за отстранување на стрии. Сепак, за губењето на стриите може да биде од дополнителна корист кога погодената кожа е отстранета од телото.

Ако кожата не е лабава, овој вид пластична хирургија можеби не е опција. Пациентите треба да разговараат за можните ризици и придобивки со нивниот хирург пред да започнат хируршка процедура.

Алтернативни и домашни лекови за стрии

Некои креми, масла и други локални производи за кожата на полиците на продавниците тврдат дека ги спречуваат или намалуваат стриите. Популарни состојки вклучуваат путер од какао, маслиново масло и масло од бадем.

И покрај тврдењата на шишето, не е докажано дека не се препорачува крем или масло без надзор да се спречат или да се третираат стрии. Стресот се јавува во длабокиот дермален слој на кожата, каде што неможат да стигнат со навлажнувачи и креми.

Резиме од шест клинички испитувања покажа дека спречувањето на стрии со тематски производи за нега на кожата не е успешно. Покрај тоа, со примена на moisturizers или креми врз стриите се покажале дека немаат ефект врз нивниот изглед.

Иако кремите за стрии може да не бидат ефективни, преземањето соодветна грижа за кожата може да му помогне да изгледа и да се чувствува најдобро. Американската академија за дерматологија сугерира:

  •  Соодветна заштита од сонце. Кремата за сончање сама по себе не може да го спречи појавѕвањето на стрии, но тоа го подобрува целокупното здравје и изглед на кожата воопшто. Изложеноста на сонце може да ги направи постоечките лузни и знаци поприметливи. Исто така значително го зголемува ризикот од рак на кожата. Покрај тоа, изложеноста на сонце може да ги раскине колагенските влакна на кожата, со што на лицето му се зголемува ризикот од стрии.
  •  Чувајте ја кожата хидрирана. Користење на крема веднаш после капење, додека кожата е сѐ уште влажна, може да им помогне на производите да продрат подобро и да ја одржуваат кожата мека и еластична. Бремените жени може да откријат дека брзо се шири кожата на стомакот и има тенденција да чеша, а навлажнувачите често обезбедуваат одредено олеснување.

Стриите не можат целосно да се спречат, но здрав начин на живот може да го намали ризикот од добивање на нив. Пиење многу вода, јадење разновидна хранлива храна и редовно вежбање може да ја одржи стабилноста на тежината и да промовира добро здравје воопшто.

Избегнување на ненадејни промени на тежината и работа кон здраво и постепено зголемување на телесната тежина за време на бременоста исто така се корисни. Американскиот колеџ за акушери и гинеколози препорачува зголемување на телесната тежина од 12 до 17 килограми за нормални телесни тежини пред да раѓаат.

Ако стриите се тешки или се мешаат со менталната благосостојба на лицето, опциите за лекување се достапни. Луѓето можат да го посетат лекарот кој е специјалист во лекувањето на нив за да дознае за можни решенија и начини за намалување на нивниот изглед.