Се што треба да знаете за Microblading

606

Од кога ќе го пробате секој молив, пудра, пигмент, гел и матрица од локалната парфимерија и вашите веѓи сѐ сеуште ретки, Microblading e трајно решение за тенки и оштетени веѓи. Тоа е третман со последен обид за напор кој ветува дека ќе го промени животот на веѓите. Тетоважата на веѓите е техника што и не е толку страшна како што звучи. Разговорот што го водевме со иноваторот на оваа метода Бранко Бабиќ, човекот кој е признат гуру во светот на microblading-от.

Microblading е форма на тетовирање

За разлика од редовната тетоважа, “microblading” е во исто време форма на тетовирање и уметност каде пигментот се вметнува под вашата кожа со рачен рачен алат наместо машина”, објаснува Бранко. “Исцртувам тенки линии дебели исто колку и природното влакно со рачна алатка за да се имитираат природните влакна во твоите веѓи. Иако не е толку длабоко колку и редовната тетоважа, сепак е тетоважа бидејќи пигментот е вграден под кожата”.

Треба да се подготвите

Ако пиете многу, користите Аспирин или употребувате Ретинол, прекинете една недела пред третманот. “Ретинол ја прави вашата кожа тенка, и за време на третманот крварењето е зголемено”, вели Бранко. За било какви прашања можете да закажетe безплатна консултација со специјализирано лице во оваа област.

Дали боли?

Болката е релативна. “Некои се чувствителни повеќе од другите, а чувството е како мали гребнатинки.” “Тоа го чувствуваш, но тоа не е неподносливо” вели Бранко, кој ги припрема веѓите на пациентите со топичен анестетик и се нанесува во текот на целиот процес да се смири непријатноста.

Microblading одзема време

“Не сакам да брзам никого”, вели Бранко, кој закажува термин од два часа за нови клиенти.

Пост-третманот е од суштинско значење

Тоа значи заштита на свежо исцртаните веѓи од секаква влага – потење или миење на лицето со вода. Некои пациенти доживуваат чешање и црвенило во текот на првата недела, но со благ нанос на вазелин може да се смири. Новите веѓи прво ќе изгледаат малку потемни, но бојата ќе исчезне од 30 до 40 проценти. Пост-третманска нега се применува уште веднаш по третманот. “Генерално тие изгледаат одлично веднаш и не мора да се кријат”, вели Бранко. “Малку црвенило и благ оток е нормално”.

Резултатите траат до три години

Во зависност од типот на кожата и начинот на живеење, клиентите се враќаат за освежување на пигментот еднаш на секои шест месеци.