Чекор напред во третманите против стареење (anti-aging)

719

Со оглед на зголемената побарувачка за терапии против стареење, каква е улогата на микро-игли? Колку е ефикасен овој неинвазивен третман за кожни несовршености и знаци на стареење?

Култот на младоста” стана општествен феномен. Постојаната желба да се презентира позитивна слика за себе ја поттикнува козметичката медицина да бара иновативни техники за да ги компензира ефектите од времето, било да е генетски или хормонален. Како? Преку справување со оксидативниот стрес генериран од надворешни фактори како што се загадувањето и UV изложеноста.

Микро-needling е една од овие техники. Ова едноставно, безбедно и ефикасно решение засновано на индукција на колаген прв пат се појави во 1990-тите. Првично се користи за лекување на лузни од акни, стрии и oлабавена кожа, сега и натаму служи како anti-aging третман, меѓу другите намени.

Што е micro-needling?

Микро иглите на дермаролерот електрично ги симулираат фибробластите безболно да инјектираат активни состојки во кожата. Позитивните резултати за изгледот на површината на кожата, трансепидермалната загуба на вода и пенетрацијата на активните состојки ја демонстрираат својата ефикасност во лекувањето на знаците на стареење, како и на стресот, акните или на пилешки порозни лузни и тонот на кожата.

Успехот постигнат со Simplicity® PhiLings (1,5 mm) од лабораториите на Babic Academy ме наведе да ја препорачам оваа техника на колаген-индукција кај пациенти. Ролерот администрира активни состојки кои ревитализираат, антиоксидираат, тонираат и депигментираат кожата, видливо го подобруваат изгледот и густината на козжата.

Од сите козметички медицински третмани што ги тестирав за дополнување на микро-needling, најдовме ефективни TANGO и JIVE хијалурони комбинирани со колаген, витамини и минерали од лаборатоиите на Babic Academy.

Моќната синергија на активните состојки истовремено промовира холистички и насочен пристап кон козметичките и анти-стареечките предизвици.

Еве ги главните активни состојки:

Хијалуронска киселина (влажност и враќање волумен)
DMAE (ја повратува цврстината и еластичноста)
Матични клетки (регенерираат епидермисот)
Алфа-липоева киселина (превраќа одредени видови на митохондријална дегенерација)
Глутатион (одржување на клеточен цитоплазматски редокс потенцијал)
Манитол (силен антирадикален капацитет дека реакциите на оксидативниот ланец на “кратки кола”)
Ацетилцистеин (стимулира производство на антиоксиданс глутатион)
Како заклучок, доколку се зема потребна грижа, третманите со користење на микро-игли за борба против оксидативниот стрес генерално добро се толерираат и се ефикасни во намалување на знаците на стареење и несовршености на кожата. Техниката е едноставна, безбедна и ефтина.