ALIDYA

Alidya е првото решение за лекување на целулитот, односно раствор за инјектирање за специфични медицински помагала со протокол со интрадермотерапија со физиолошки и парафизиолошки промени поврзани со потеклото и еволуцијата на гиноидната липодистрофија (целулит). Таа е развиена од страна на проф. Паскале Мотолес, патентиран во целиот свет. Индикации: третирање на gynoid lipodistrofy (целулит), пост-липосукциски третман, пост-интралипотерапија, липоедем со или без лимфоедем, промени во субакутно масно ткиво.

Проектот Alidya е направен да биде помошна терапија со користење на средства за корекција на промени во структурата на кожата и поткожното ткиво како што се липодистрофија и хипотрофија. Всушност, овие нарушувања клинички се манифестираат со присуство на мала негативна депресија – депресија на површината на кожата кои доведуваат до неправилна и груба кожа.

Исправка или отстранување на овакво нарушување не е можно да се постигне на постоечките апсорбирачки филери кои се достапни на пазарот, земајќи ги во предвид обидите со полилактична киселина кои покажаа многу реактивни и профибротични со значително формирање на лузни на ткивото. Всушност, технички е тешко да се направат корекции со желатински и високо вискозен производ што притоа ослободува микрочестички.

Alidya, со посебна формулација е специјално дизајниран за површно поткожно ткиво и се разликува од другите производи по тоа што работи на подлабоките слоеви на кожата и дермисот. Alydia претставува нова класа на инјективни агенси, кои се базирани на амино-киселини, како и оние кои веќе постојат на пазарот и се користат во подмладување на кожата (Jalupro, Skinr ..), но со таа разлика што формулацијата на Alidya е таква што се прилагодува подобро на биолошка средина, без разлика дали тоа е површен или подлабок поткожен дел на кожата.

Alidya е раствор за инјектирање на површен, поткожен дел на кожата кој содржи компоненти кои брзо се апсорбираат (во рамките на неколку часови) и кои не содржат супстанции со фармаколошка активност.

Иако не постојат други производи со слични специфични индикации, постојат голем број производи со ист состав што се користат за био-ревитализација и био-реструктуирање на кожата. Разликата меѓу овие производи и Alidya е дека формулата Alidya е таква што ја прилагодува осмоларноста и рН вредноста во различни средини, а не само на онаа во дермисот.

Медицинска евалуација (проценка)
Клиничките испитувања спроведени кај жени на возраст од 28-65 години покажале многу добра толеранција на средството за инјектирање со отсуство на кожни реакции од било кој тип. Покрај тоа, првите испитувања (35 жени беа третирани еднаш неделно во седум недели) покажаа висок степен на задоволство на испитаниците со желба да се повторат третманите што е можно побрзо.

Alidya
Alidya е првиот раствор за инјектирање специјално назначен за третмани за целулит, т.е. инекциски раствор за медицинска употреба со протокол за интрадермотерапија со физиолошки, парафизиолошки и промени во врска со формирањето и еволуцијата на гиноидна липодистрофија (целулит). Развиена од проф. Пасквале мотолес и патентиран низ целиот свет. Индикации: третман финоидна липодистрофија (целулитот), пост третман липосукција, пост интралипотерапија, со или без липоедем лимфедем, промени во поткожното масно ткиво.

Алидија – брише целулит и води кон трајни резултати
По дефиниција, целулитот е феномен кој предизвикува низа негативни физички и психолошки реакции.

Медицинскиот назив на целулитот е “АДИПОЗИС ДЕМАТОЗА“.

Развојот на целулитот е бавен процес и се одвива во фази:

Фаза на венски и лимфни патишта: променета микроциркулација и мали проширени крвни садови во длабокиот слој на дермисот;
Едематозна фаза: Дренажниот систем почнува да функционира лошо и отпадната материја се чува во интерстиналниот простор. Ова предизвикува течноста да продира низ крвните садови во ткивата што доведува до формирање на едем. Интерстицијалниот простор се зголемува, ја потиснува содржината и ја намалува дренажата, создавајќи маѓепсан круг;
Фаза на пролиферација: нарушувања кои влијаат на правилниот проток на хранливи материи и кислород. Неухранетите клетки доживуваат промени во големината и бројот, го зголемува производството на гликозаминогликан, се појавува повеќе вискозна конзистентност, а на еластичните влакна им е се потешко во формирање на мрежата и се појавуваат бездимензионални форми на адипоцити кои се собираат во јазли на површината;
Фаза склероза: Тука се се повеќе допирливи јазлите, постои реакција и создавање на лузни на фиброза која ги прави кружните формации на дермисот предизвикувајќи портокалова кожа, односно карактеристичен изглед на целулитот.
Структурен анатомски дефект во кој присуството на фиброзно септизирање на површината на кожата, со аглести ориентација на масни лобули (кај мажите ориентација е паралелно со површината на кожата).;
Студија д-р. Motolose објавен во Европскиот журнал за естетска медицина Дерматологија на крајот на 2011 година. Ги третира патофизиолошките причини за формирање на целулит. Најраспространета хипотеза е во врска со анатомската дистрибуција на масни лобули сместени во површинска зона на поткожно (субакутно) масно ткиво, кои се воспалуваат и предизвикуваат состојба на запушување, со што се зголемува пермеабилноста на микроциркулацијата. Идентификацијата на потенцијално токсичните елементи може да биде причина за ткивна фиброза.

Три биопсии беа земени од три различни жени покажаа траги на некои метали, и се претпоставува дека присуството на токсични метали intraadiposally се поврзани со дегенерација на ткивото, која се јавува во целулитот.

Терминот целулит се однесува не-естетски изглед на која е најчеста кај женската популација, каде што промени се случуваат во профилот на кожата, особено на долните екстремитети. Неговата природа е комплексна и контроверзна и иако има малку научни докази, три патогенези се опишани:

Нарушувањето на циркулацијата што предизвикува микроваскуларни патеки во поткожното масно ткиво, е поврзан со:
Женските хормонални фактори кои влијаат на хронично воспаление на ткивото.
Структурен анатомски дефект во кој присуството на фиброзно септизирање на површината на кожата, со аглестa ориентација на масниte лобули (кај мажите ориентација е паралелно со површината на кожата).

Целулит
Во студијата, биопсија беше изведена во антеролатералниот целулит во бутовите на три жени на возраст од 33, 35 и 40, со цел да се утврди присуство на феритни материјали во екстрацелуларниот матрикс регионот на масното ткиво. Степенот на целулитот може да се класифицира помеѓу III-IV.

Со испитување под микроскоп, беше забележано дека масното ткиво се состои од клетки од различни големини опкружени со голема зона на склероза и дека дифузно присуство на железо и хемосидерин се појавува во непосредна близина на зоната која има поголема фибротична промена.

Беше заклучено дека во присуство на овие метали ткивната дегенерација се јавува преку формирање на слободни радикали, пероксидација на липидната мембрана на адипоцитот што создава хронично воспаление и ацидоза на ткивото.

Ова зголемување ќе произлезе од зголемување на васкуларната пропустливост што се јавува во целулитот, а железото ќе ги изврши своите токсични и дегенеративни ефекти врз поткожното масно ткиво, предизвикувајќи хронично воспаление, ацидоза, дегенерација на клетките и некроза. Ова ќе резултира со постепено и континуирано оштетување.

Третманот со Alidya е во корист на отстранување на железо хелат произведен од EDTA и раствор на тампон од амино киселини со коректор на натриум бикарбонат за да се компензира алкалната околина и со тоа целулитна ацидоза на ткивото.

 • Составот ALIDYA
 • Поли аминокиселински гел
 • α 1-4 гликозид
 • EDTA
 • Композиција на аминокиселински пуфер во корекција на натриум бикарбонат, регулатор за осмоларност
 • Д-глукопираноза: гликоза циклична генерира интермолекуларна реакција на алкохол група карбонил јаглероден пирароза форма на гликоза.

Ефекти: На мешавина на амино киселини, хелатор на метал, на алкализација систем поврзан со екстрацелуларниот простор, може да се создаде враќање на рамнотежата во структурата на масното ткиво.

Апликација:

 • Интрадермална: Мезотерапија или игла 30G – 4мм, 1 апликациja неделно, максимум 12 недели
 • По апликацијаta ставете дренажа
 • Не користете козметика на зоната на апликација најмалку 12 часа по третманот
 • Не изложувајте прекумерна топлина и / или студ

Неколку општи белешки за целулит

Целулитот е состојба која влијае на многу голема популација, особено жени, во приближно 95% од случаите, наспроти останатите 5% кај мажите. За време на истражувањата посветени на борбата против целулитот, постигнат е голем напредок во третманот. Денес, постојат различни средства за решавање на овој проблем, со тенденција за решавање на болеста во основа и на долгорочна основа. Точниот термин за етикетирање на целулитот е PEFS (паникулопатија едематозен-фибро-склеротичен) или липосклероза и со тоа се менува масното ткиво.

Во овие зони постои венскиот и лимфниот систем. Лимфниот систем го собира и испушта отпадот од телото. Може да има нерамнотежа помеѓу двата система помеѓу композицијата. Ова доведува до забавување на протокот на крв и задржување на течности во ткивата, што влијаат на целата област. Ова е целулитот, серија на промени кои вклучуваат истовремено масти и сврзно ткиво во одредени делови од телото. Поточно, тоа во сите погледи се смета за инфламација (воспаление), која влијае на поткожното масно ткиво и се манифестира во состојба на стагнација на течност која се нарекува едем (оток). Целулитот во телото се менува со текот на времето и се трансформира во одредени фази. Првиот степен е поврзан со т.н. микро патека на лимфа и крв или со неизбалансирано протекување на ткиво

Оваа состојба следи четири добро дефинирани фази:

 • Фаза на дегенерација или стагнација на венскиот и лимфниот систем, кои се јавуваат со хипоксигенација и со тоа со слабо отстранување на течности. Оваа состојба се карактеризира со познат изглед на кора од портокал, груб и непријатен на допир, предизвикан од зголемување на адипоцитот и последователна дисоцијација на еластичните влакна кои веќе не се поврзани;
 • Инфилтрирачка фаза, каде што кожата почнува да се појавува значително повеќе како дехидрирана и кревка. Оваа фаза, исто така, ја носи перцепцијата на грутки (нодули) и зголемена болка на допир;
 • Фаза на појава на фиброза каде целулитот го почнува патот до дермисот или подлабоките слоеви на кожата. Во оваа фаза се појавува блокирање на елиминацијата на јагленохидратите, за што се зборуваше многу за поврзаноста со исхраната со губење на тежината, како и со блокирање на лимфниот систем. Естетски нодули се трансформираат во макро-нодули со многу поголема големина;
 • Стадиум на фиброзната лузна или времето во кое фибер влакната на дермисот стануваат многу погусти, бидејќи агломератот е отпад, што не е можно да се елиминира поради стагнација на течноста како вода и маснотии. Естетично оваа фаза се манифестира со оток на кожата и доведува до дегенеративни промени кои можете да ги видите во раните фази. Состојбата носи со себе силно чувство на болка, која само се влошува со чувството на локализиран студ и која се шири и потекнува од тежината што влијае на површината

Фактори на производство на целулит

За да се разберат евентуалните решенија за целулитот, треба да се разбере она што го прави изгледот на целулитот и кои се главните причини за болеста во однос на факторите на генетскиот и животен стил. Во разбирањето на причината за целулит, прво треба да се забележи дека причината за активирањето не е единствена, но зависи од неколку фактори поврзани заедно.

Факторите се поделени на:

Основно, т.е. оние кои не зависат од желбата на лицето или нејзиното однесување. Тие се однесуваат на секс, раса, генетика. Општо земено, жените имаат поголема веројатност да создадат целулит. Белите жени повеќе страдаат од него, бидејќи тие се почувствителни поради функционалноста на естрогенот на специфичните рецептори во нивниот устав. Она што треба да се забележи е генетскиот изглед на целулитот, бидејќи семејството претставува прва причина за појава на целулит. Ако мајката или бабата страда од него, многу е веројатно дека проблемот ќе се појави во следните женски генерации.
Секундарно е поврзано со присуството на специфични болести. Тие се посебно поврзани со консумирање на одредени лекови кои ја спречуваат вистинската циркулација и придонесуваат за седиментација на течните дермисни слоеви со појава на болеста. За овие фактори се поврзани примена на одредени хормони и методи на контрацепција како таблети.
Отежнувачки, фактори поврзани со животниот стил и поради оваа причина може да се корегираат. Тие се особено поврзани со сиромашна и неурамнотежена исхрана, лоша и несоодветна исхрана и премногу солена и масна храна. Пушењето и потрошувачката на алкохолни пијалаци во голема мера придонесува за намалување на задржувањето на водата и затоа спаѓаат во главните фактори во формирањето на целулитот. Ова е проследено со пасивен начин на живот со мало движење, со постојано одржување на истиот став и неподготвеност за поздрав и живот со повеќе физичка активност.

Што можеме да направиме за отстранување на целулитот?

Тековното истражување во естетската медицина даде поинакво оружје за да се соочи со овој проблем. Бидејќи причините за целулитот се бројни и речиси секогаш се повеќе присутни, важно е терапијата да функционира и на неколку фронтови. Како што видовме погоре, здрава исхрана и умерена физичка активност се неопходни во борбата против целулитот, особено во фазата на одржување. Што се однесува до третманот, се користат различни комплементарни техники со вообичаените протоколи, во зависност од почетната состојба на пациентот. Јасно е дека поради различни причини, еден вид третман често не е ефикасен.

Денешните, вообичаените третмани за целулит

 • Мезотерапијата, сигурно е еден од најчестите чин на терапија низ текот на годините и денес некои сметаат дека е малку “старо” поради недостаток на ефикасност и маркетинг промоција на електро третмани со подобри резултати и поголема удобност за клиентите. Од октомври, сепак, со појавата на новата италијанска подготовка на пазарот ALIDYA, дизајниран и произведен специјално за целулит, мезотерапијата најверојатно го обнови своето значење
 • Виртуелната мезотерапија, која е многу ефикасна како оружје, е систем за трансдермална примена на козметички производи, главно природни бази, како и лекови, или уште почесто комбинации од нив, преку електрична енергија со специфични карактеристики.
 • Кавитација, медицинска употреба на ултразвук со ниска фреквенција, обично околу 40 kHz. Тоа главно се користи за третман на локализирани масни наслаги, бидејќи има способност да ги разруши масните клетки и на тој начин ја намалува дебелината на масното ткиво. Длабочината на нејзиниот ефект е околу 2 см, и овој ефект на кршење на поткожното масно ткиво има многу позитивен ефект врз целулитот.
 • Радиофреквенцијата, дејствувајќи на специфична висока фреквенција, може да го контролира дејството на дебели клетки во длабочина со биофизичка изведба на електрична енергија во топлина. Со тоа, еден дел прави недостаток на постоечките колагенски влакна и затегнување на кожата, исто така, поттикнува на создавање на нови колагенски “нео колагенази” и истовремено ја подобрува микроциркулацијата. Со тоа ефективно делува на сите три пато-физиолошки причини за целулитот: го намалува липоцитниот волумен, ја подобрува микроциркулацијата и го регенерира поврзувачкото ткиво, а кожата е подмладена и затегнато
 • Аппаратурална лимфна дренажа, е масажа која овозможува значајно подобрување на циркулацијата на лимфните течности како една од неопходните процедури за детоксикација. Исто така неопходно е за третманите со едеми, особено со долните екстремитети.

Отстранувањето на лимфната дисфункција има значителен корисен ефект во третманот на целулитот, бидејќи ја елиминира една од неговите причини за настануваање.

 

Следете не на социјаните мрежи
Facebook
Google+
http://phibrowsmacedonia.com/alidya
Twitter
Instagram