PRP(platelet rich plasma) – Тромбоцитна богата плазма

552

ТТерапиите со Platelet Rich Plasma (PRP) или тромбоцитна богата плазма се врвно достигнување во нехирушките третмани што ја ослободуваат болката од долгите заздравувачки процеси од мускуло-скелетните терапии. Акронимот ПРП од неодамна се спомува во магазините и медиумите и е со растечка популарност на третманите помеѓу атлетите, рекреативните атлети и високо активни индивидуи. Многу од нив користат ПРП инјекции-третмани, поконкретно кога имаат потешки повреди за да се вратат во нормала со минимална болка. Оваа техника која брзо се развива покажува многу ветувачки можности за многу состојби како артритис, тендонитис, напнатост на лигаменти и солзи. ПРП терапијата ги претставува пациентите со долгорочно трајно решение преку процесот на природно лекување на телото. PRP не е нешто што избледува со текот на времето, како што е традиционална инјекција за болка.

ШТО Е PRP (PLATELET RICH PLASMA)?

Плазма богата со тромбоцити, најчесто наведена како “PRP”, е човечка крв која се истекува и се раздвојува, при што се произведува концентрација на тромбоцити над нормалните вредности. Тромбоцитите се коагулациони клетки на нашата крв, но тие исто така имаат голем потенцијал за подобрување на заздравувањето на мускулите, тетивите и лигаментите. Истражувањата покажуваат дека факторите на раст објавени од тромбоцитите регрутираат репаративни клетки, може да го зголемат поправувањето на ткивата и да го забрзаат лекувањето на меките ткива.

PRP се користи во хируршка интервенција за да се поправи Ахиловата тетива. PRP, исто така, покажа големо ветување кога се инјектира во хронично повредени тетиви и кога нема соодветно лекување. Во тек се многу клинички испитувања за да се утврди целиот спектар на употреба за PRP. Во практиката на ‘рбетот, лекарите имаат анегдотски забележани ветувачки резултати кога PRP се инјектира во спинални лигаменти, во зглобовите и / или интервертебрални дискови кога другите традиционални третмани не успеале.

НАУКАТА ПОЗАДИ ПРП:

Нашата крв е составена од 93% црвени крвни клетки, 6% бели крвни клетки, 1% тромбоцити и плазма. Тромбоцитите се најпознати по својата функција на коагулација на крвта за да се спречи крварење. Тромбоцитите, сепак, се многу позначајни од ова, бидејќи човечките тромбоцити се исто така критична компонента во заздравувањето на повредите.

Тромбоцитите се природно екстремно богати со факторите за раст и лекување на сврзното ткиво. Првиот одговор на телото на повреда на ткивата е да достави тромбоцити во оваа област. Тромбоцитите иницираат поправка и привлекуваат матични клетки до повредата. Инјектирање на овие фактори на раст во оштетени лигаменти, тетивите и зглобовите го стимулира процесот на природна поправка. Со цел да се максимизира процесот на лекување, тромбоцитите мора да бидат концентрирани и одделени од црвените крвни клетки. Целта на PRP е да се максимизира бројот на тромбоцитите, истовремено минимизирајќи го бројот на црвени крвни клетки во раствор кој се инјектира во повредени или болни области. Накратко, ПРП создава, стимулира и го забрзува природниот процес на лекување на телото.

ДАЛИ СО ПРП ТРЕТМАНОТ МОЖЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ХИРУРГИЈА?

Со секоја ПРП третман како опција, исходот и одржливите резултати се многу зависни од степенот на повредата. На пример, во случај на лесен артритис, ПРП може потенцијално да го спречи развојот на понатамошната дегенерација. Меѓутоа, кај напредната артритична дегенерација целта на третманот е да се минимизира болката и да се подобри функцијата. PRP (потенцијално ако се користи во тандем со употреба на матични клетки) може да избегне хируршка интервенција, како што се замена на зглобовите и потенцијално спинална фузија.

КАКО ДА СЕ КОРИСТАТ ПРП?

Создавањето на PRP е едноставно, безболно и брзо. Целиот процес на подготвување на крв во подготовката на ПРП растворот трае околу 25-30 минути. Малку количество крв се зема од пациентот, исто како рутински крвен тест. Откако крвта се подготвува, таа се става во центрифуга. Центрифугата е машина која ја врти крвта со големи брзини со цел да ја оддели крвта од црвените крвни клетки и концентрирани тромбоцити. Откако ќе се одвои крвта, црвените крвни клетки се отфрлаат и остануваме со концентрирана плазма богата со тромбоцити (ПРП) која е подготвена да се користи во процесот на третирање.

КАКО СЕ УПОТРЕБУВААТ ПРП ИНЈЕКЦИИ? ДАЛИ ИНЈЕКЦИИТЕ СЕ БОЛНИ?

Процесот на инјектирање не трае повеќе од еден час, што вклучува создавање на ПРП како што е објаснето погоре. Тромбоцитниот дел се собира и инјектира назад во повредената тетива, лигаменти, мускули, зглобови или дискови кои се изворот на болка и не се лекуваат соодветно. Кога се инјектираат структури околу ‘рбетниот столб, се користат насоки за рентген (т.е. флуороскопија) за да се обезбеди безбедно и правилно поставување на ПРП на погодната локација. Во екстремитетите, ултразвучното водство најчесто се користи за инјектирање на PRP во соодветната тетива, лигаменти или зглобови кои се насочени. Инјекциите се вршат под водство на сликата за да се обезбеди прецизно поставување на PRP. Бројот на инјекции варира врз основа на состојбата на секој пациент, но обично се движи некаде од две до шест инјекции. Пациентите обично имаат значително намалување на болката по првата или втората инјекција.

Општо земено, PRP инјекциите не се болни; сеппредизвикувае мала количина болка; сепак ова не трае повеќе од неколку дена и може да се минимизира со Tylenol. Од клучно значење е да се избегнат антивоспалителни лекови како Алев, Мотрин, Целебрекс, Напросин и Мобич. Овие лекови може да го попречат процесот на лекување.

ДАЛИ ПОСТОЈАТ РИЗИЦИ СО ПРП?

Општо земено, PRP е особено безбеден третман без ризик од алергиска реакција, бидејќи тоа е вашата сопствена крв. Сепак, во секое време иглата е ставена во телото, постои ризик од инфекција, крварење и оштетување на нервите. Овие ризици не се случуваат често и се многу ретки. Другите ризици зависат од областа која се третира. Ако не сте сигурни за ризиците од вашата специфична состојба, консултирајте се со вашиот лекар. Општо земено, PRP не се смета за примарен третман и се превзема откако другите традиционални третмани не успеале.